Yayın Tarihi: 17.10.2024 12:00

İME arazi uygulamaları kapsamında, 15.10.2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı bir Ramsar Alanı olan Burdur Gölü ve Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ziyaret edilmiştir. Arazi uygulamasına Milli Parklar Şube Müdürü İsmail SEVİMLER, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer YILMAZ, Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Ersan BERBEROĞLU, Tekniker Osman UZUN ve Orman Mühendisliği Bölümü sorumlu öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi E. Hatice TIĞLI KAYTANLIOĞLU katılmıştır.

Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Ramsar Alanında 300 çeşit kuş türünün belirlendiği ve nesli tehlike altında olan Dikkuyruk (Oxyura leococephala)’ların kış aylarını, Sakarmeke (Fulica atra)’nın yaz ve kış aylarında, Küçük batağan (Tachybaptus ruficollis)’in kış aylarını bu alanda geçirdiği belirlenmiştir. Alanda son 10-15 gün içinde 4 adet Dikkuyruk gözlendiği de bildirilmiştir. Burdur Gölü Havzasındaki halkın en önemli gelir kaynağı tarım ve hayvancılık olduğundan, bu bölgedeki su kullanımının oldukça fazla olmasının yanı sıra gölü besleyen akarsular üzerine yapılan barajlar ve yeraltı su kaynaklarından yararlanmak için açılan kuyular nedeniyle gölü besleyen su girişinin kısıtlandığı ve gölde tuzluluk oranının yükseldiği açıklanmıştır. Bu nedenle, göl ekosistemi oldukça olumsuz etkilenmiş ve kuş türlerinde sayı olarak azalmalar gözlenmiştir. Yapılan gözlemlerde Gümüş martı (Larus cachinnans), Gri balıkçıl (Ardea cinerea), Küçük batağan, Kara boyunlu batağan (Podiceps nigricollis), Yeşilbaş (Anas platyrhynchos) türleri görülmüştür.

Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Ramsar Alanından ayrılarak Serenler Tepesi Tabiat Parkına gidilmiştir. Milli Parklar Şube Müdürü Sayın İsmail SEVİMLER tarafından Serenler Tepesi Tabiat Parkının daha önce mesire alanı olduğu sonrasında tabiat parkı statüsünü aldığı, toplam alanının 380 dekar olduğu belirtilmiş ve bu alanda yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Sayın Ersan BERBEROĞLU tarafından Sulak Alan Ekosisteminin nasıl yönetildiği ile ilgili bilgiler verilerek, göl alanının tamamının devletin tasarrufu altında olduğu ve göl çevresindeki arazilerin hazine, özel mülkiyet ve köy tüzel kişiliğine ait olduğu anlatılmıştır. Bu konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir canlandırma yapılmıştır. Sulak Alan Komisyonu kurularak vali, tarım ve orman il müdürü, DKMP şefi, belediye başkanı, ziraat mühendisi, madenci, DSİ’den bir kişi, çiftçi, girişimciler, çevre korumacılar, gözlemciler vb. katılımcıların hangi isteklerinin olduğu, kurulan bu komisyonun eksikleri, kurulda olması gereken kişiler, izinlerin nasıl kabul edildiği ya da hangi gerekçe ile kabul edilmediği hakkında bilgiler verilmiştir.

İME uygulamalarında kıymetli bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşarak öğrencilerimizin mesleki gelişimine önemli katkıda bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğünün değerli personeline teşekkür ederiz.