“Ormancılık Uygulamalarında CBS” adlı konferans öncesinde, SDÜ halk müziği korosu üyelerinden Kerim DİNÇ ve Aykan YILMAZ müzik dinletisi sundular.
Açılışın ardından Yrd.Doç.Dr. H.Oğuz ÇOBAN, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin öneminden, ülkemiz ormancılık teşkilatında bu sistemlerin çağdaş bir seviyede kullanılabilir durumda olduğundan, CBS’nin önemli bir karar destek sistemi olmasından dolayı öğrencilerimiz tarafından iyi derecede bilinmesi gerekliliğinden bahsetti.
Fakülte Dekanımız Prof.Dr. Cahit BALABANLI, CBS’nin tarihinden kısaca bahsederek, bu sistemlerin ormancılık, ziraat, coğrafya gibi değişik bilimlerde kullanılabildiğini vurgulayarak, bu sistemlerin ve buna bağlı modern teknolojilerin ormancılık alanındaki birçok ormancılık uygulamasında başarıyla kullanıldığına değindi.
Konuşmacılarımızdan Bircan ARIKAN TEKİN CBS’nin tanımı ve fonksiyonlarını açıkladıktan sonra ormancılık faaliyetlerinde CBS’nin önemini açıklayarak bir işletme şefinin CBS sayesinde otlatma planı, meşcere haritaları, kadastro haritaları ve diğer pek çok çalışma konusunu rahatlıkla planlayabileceği ve arazi çalışmalarında daha etkin olabileceği hakkında örnekler sundu.
Diğer konuşmacımız Süleyman ZENGİN de orman teşkilatımızın kullandığı ORBİS Geoportalını (CBS tabanlı, internet üzerinden ormancılık veri paylaşım alanı) tanıttı. Bu portalda işletme müdürlükleri, meşcere haritaları, orman yangınları ile mücadele, yangın kuleleri, orman yolu vb. katmanların sisteme yüklendiğine ve ülkemizdeki orman işletme şefliklerinin % 80’inde aktif olarak bu sistemin kullanılabildiğine değindi.
Sunumların ardından konuşmacılarımız Bircan ARIKAN TEKİN ve Süleyman ZENGİN katılımcıların sorularını cevapladılar ve son bölümde Fakültemiz Dekanı Sayın Prof. Dr. Cahit BALABANLI konuşmacılarımıza plaketlerini sundular.
,