Yayın Tarihi: 16.08.2023 12:45

Fakültemiz Orman Mühendisliği Bölümü 2019 yılı teknik gezisi 29 Nisan - 03 Mayıs 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Karabük, Bartın, Zonguldak ve Bolu illerini kapsayan teknik gezinin amacı, son sınıf öğrencilerimizin Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerindeki ormancılık çalışmalarının yerinde incelenmesiyle mesleki bilgi ve tecrübelerinin arttırılması, Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Park Genel Müdürlüğü taşra teşkilatlarının yakından incelenmesi, bu teşkilatlarda görev yapan meslektaşlarla karşılıklı görüş alışverişi yapılması, mesleki işler ve işleyiş hakkında bilgi edinilmesidir.

Safranbolu’ya ulaşıldığında Tokatlı kanyonunda incelemelerde bulunulmuştur. Faklı mimarisi ve kültürel dokusuyla Safranbolu’nun eşsiz bir güzelliğe sahip yerleşim birimlerinden biri olduğu anlaşılmaktadır. Safranbolu’daki ilk günün ardından Yenice Ormanları ziyaret edilmiştir. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü idari sınırları içindeki Yenice Bölgesi Kayın ağırlıklı meşcereleriyle yoğun bir orman dokusunu barındırmaktadır. Bölgede Yenice Orman İşletme Müdürlüğü tarafından hazırlanan uygulama noktasına gidildiğinde bölgede yapılmış kayın doğal gençleştirme çalışması tanıtılmıştır. Kayının bol tohum yılının yakalanması, meşcerede kapalılığın kırılarak toprak işleme çalışmasının yapılması ve yoğun diri örtü baskısının kırılması anlatılmış ve sahaya gelen kayın gençliği incelenmiştir. Burada Yenice Orman İşletme Müdürü Sayın Serhat SUGEÇTİ, Kızılkaya İşletme Şefi Sayın Ahmet KOÇ ve Zonguldak Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Mühendisi Sayın Zekai KOCAKULAK tarafından sunumlar yapılmış ve öğrencilerin ve öğretim elemanlarının soruları cevaplandırılmıştır. Öğleden sonra Yenice Şeker Kanyonunda incelemeler yapılarak orman mühendisleri tarafından kayalarda patlatma yapılarak açılan karayolunda yürüyerek kanyonun seyir noktalarına ulaşılmıştır.

Yenice’nin ardından Bartın’dan geçilerek Amasra’ya ulaşılmış ve Amasra’nın tarihi hakkında Bartın Orman İşletme Müdürü Sayın Selahattin YANIK ve Amasra Orman İşletme Şefi Sayın Tuncay KARABÜRK tarafından bilgilendirme yapılmıştır. Bölgede orman ürünleri üretiminin yanında defne üretiminin de önemli ekonomik bir düzeye ulaştırıldığı belirtilmiştir. Yaklaşık 9000 ton defne üretimi kapasitesine ulaşıldığı ve bunun Türkiye’deki defne üretiminin %90’ını kapsadığı açıklanmıştır. Defne üretimi sayesinde çok sayıda kişiye fabrikada ve arazi çalışmalarında istihdam olanaklarının yaratıldığı da açıklanmıştır. Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı gördüğünde Amasra’yı Çeşm-i Cihan (Dünyanın gözbebeği) olarak tanımlaması ve güzelliği karşısında etkilenmesi anlatılmıştır. Amasra kalesi içindeki Fatih Camiinde Cuma namazlarında hutbede kılıç kullanılması da Fatih zamanından kalma bir gelenek olarak sürdürüldüğü bildirilmiştir.

Amasra’dan sonra Gökçebey Orman Fidanlığı ziyaret edilmiştir. Fidanlık hakkında bilgi veren Fidanlık Müdürü Sayın Şenol ÇAKMAKLI, fidanlıkta sadece geniş yapraklı tür üretimi yapıldığını belirtmiştir. Süs bitkisi yetiştirme çalışmalarının yanında ibreli fidanların çelikten üretiminde geliştirdikleri yöntemlerle köklendirme başarı yüzdesini oldukça yükselttiklerini açıklamışlardır. Fidanlıkta kayın ağırlıklı olmak üzere geniş yapraklı fidan üretimi yastıklarının hazırlanması, tohum toplama, ekime hazırlama ve tohum ekiminin yapılması, üretilen fidanların sökümü ve dikim sahalarına gönderilmesi aşamaları açıklanmıştır. Gökçebey fidanlığının ardından Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ziyaret edilmiştir.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nde Orman Bölge Müdürü Sayın Zekeriya BEYAZLI, Bölge Müdür Yardımcıları Sayın Cevdet ÇİÇEK ve Sayın Orhan ŞAHİN, Zonguldak Orman İşletme Müdürü Sayın K. Esat TOPUZ, işletme Şefi Yalçın KÖKLÜ tarafından karşılanan ekibimize Orman Bölge Müdürü tarafından bir konferans verilmiştir. Öğrencilerin meslek yaşamlarındaki davranışları, yaklaşımları ve bakış açıları hakkında değerli bilgiler aktaran ve öğrencilere özgüven aşılayan Zekeriya Bey, öğrencilerin sorularını da içtenlikle cevaplamış ve onları mesleğe atılmaları konusunda cesaretlendirici konuşmalar yapmıştır.

Zonguldak’ın ardından Bolu Yedigöller Milli Parkı ziyaret edilmiştir. Birbirine yakın konumdaki 7 gölü barındıran milli park doğal güzellikleri ile sadece Bolu ve yakın çevresi için değil ülkemiz için çok önemli bir milli park ve rekreasyon alanı olarak ün kazanmıştır. Buradaki incelemelerin ardından Gölcük Tabiat Parkı’na geçilerek Milli Park Mühendisi Sayın Serpil UYSAL’ın sunumu dinlenmiştir. Öğrenciler doğal güzellikler eşliğinde fotoğraflarla bu anlarını ölümsüzleştirmişlerdir. O gün akşam Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü’nün Değirmenözü’nde bulunan eğitim tesislerinde konaklama yapılmıştır.

Bolu Orman Bölge Müdür Yardımcısı Sayın Yılmaz YILDIZ, İşletme Müdürü Sayın Rıdvan AKSU, Aladağ İşletme Şefi Sayın Serdar Doğukağan SARICI ile sabah kahvaltısında bir araya gelinmiştir. Kahvaltının ardından Yılmaz Bey Bolu Orman Bölge Müdürlüğünü tanıttıktan sonra öğrencilerimizin sorularını yanıtlamıştır. Ardından Abant Gölü Tabiat Parkına bir ziyaret gerçekleştirilmiş ve burada Milli Park Mühendisi Sayın Fatih KAYA ve Sayın Samet YILMAZ tarafından Abant Gölü ve çevresi hakkında açıklamalar yapılmıştır.

Abant Gölü Tabiat Parkı’ndan sonra Mudurnu ziyaret edilmiştir. Yaşamın kolay olduğu kentlerin uluslararası ağı olan cittaslow’un bir başka deyişle sakin şehrin Türkiye’deki  15. üyesi olan Mudurnu ziyaretinde dikkat çeken durum, binalardaki mimari dokunun korunmasının yanı sıra kültürel dokunun da korunmuş olmasıdır. Şehirde yaşamın tamamen alt üst olmayışı, demirci ustalarının, bakırcılık, kalaycılık, ayakkabıcılık, terzilik gibi sanatların hala yaşadığı bir yer olması etkileyici bir atmosfer oluşturmaktadır. Mudurnu Orman İşletme Müdürü Sayın Murat AKOĞLANOĞLU ve Müdür yardımcısı Sayın Yüksel ÖZCAN tarafından bölgede yapılan ormancılık faaliyetleri ve Mudurnu’nun tarihi hakkında bilgiler verilmiştir. Mudurnu’nun ardından aynı kapsamda yer alan Göynük ilçesinden geçilerek Isparta’ya ulaşılmıştır.

Orman Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerimiz için düzenlenen teknik geziye Orman Mühendisliği Bölümü adına Orman Amenajmanı Anabilim Dalından Prof. Dr. Ramazan ÖZÇELİK, Orman Ekonomisi Anabilim Dalından Prof. Dr. Hasan ALKAN ve Prof. Dr. Mehmet KORKMAZ, Silvikültür Anabilim Dalından Doç. Dr. Nevzat GÜRLEVİK, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Yasin KARATEPE, Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalından Prof. Dr. Mehmet EKER, Doç. Dr. H. Oğuz ÇOBAN ve Öğr. Gör. Süleyman UYSAL katılmışlardır.

Bu organizasyonun başarıyla tamamlanmasında desteklerini esirgemeyen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğüne, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Bolu Orman Bölge Müdürlüğüne ve Milli Parklar IX. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bolu Şube Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.