Yayın Tarihi: 16.08.2023 12:45

Orman Mühendisliği Bölümümüz tarafından kariyer günleri kapsamında "Ormancılıkta Özel Sektör Uygulamaları: Serbest Ormancılık Büroları" adlı söyleşi gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz tarafından yoğun ilgi gösterilen söyleşiye, Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Vahdet Afşin KARACAN, yönetim kurulu üyeleri Türker ARICAN ve Ahmet VAROL, Ünal Ormancılık ve ÜN-SE Mühendislik Ltd. Şti. ortakları Mehmet ÜNAL, Emre KIRIMLIOĞLU ve Siraç GÜNEŞ katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa AVCI, öğrencilerimizin özel sektörde iş olanaklarına yönelik bilgi ve ilgi düzeylerini arttırmak için gerçekleştirilen bu etkinliğin faydalı olacağını belirterek, akıllı insanların başkalarının tecrübelerinden yararlanması gerektiğinden söz etti. Orman Mühendisliği Bölümü olarak son yıllarda öğrencilerimize yönelik çalışmaları aktaran AVCI, ders programına özel sektör olanaklarını içeren "Girişimcilik" ve "Serbest Ormancılık Uygulamaları" adlı derslerin dahil edildiğini belirtti.

Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şubesi yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Hasan ALKAN, öğrencilerimizin kariyer planlarına yön vermek amacıyla gerçekleştirilen bu tür etkinliklerin önemli olduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Vahdet Afşin KARACAN, 5531 sayılı yasa ile orman mühendislerinin kazandığı hak ve yetkilerden söz ederek, yasanın kazanımlarının yeterli düzeyde değerlendirilemediğini, özel sektörde çalışmak isteyen orman mühendislerinin önünün açık olduğunu belirtti.

Öncelikle fakülteden mezuniyetle, özel sektörde işe başlama serüvenini anlatan Ünal Ormancılık ve ÜN-SE Mühendislik Ltd. Şti. ortaklarından Mehmet ÜNAL, 2006 yılından itibaren kurduğu büro ile ormancılık işleri yapmaya başladığını, bu kapsamda orman mühendislerinin meslek yetki yasası ile kazandıkları hak ve yetkilerin çok önemli olduğunu belirtti. Şirket ve büro kapsamında yapılan işlerin içeriğinden söz eden ÜNAL, daha çok madencilik, ve enerji izinleri konusunda yoğunlaştıklarını belirterek başarı için en önemli konunun dürüst çalışmak olduğunu vurguladı.

ÜN-SE Mühendislik Ltd. Şti. ortaklarından Emre KIRIMLIOĞLU, konuşmasında yapılan çalışmaların farklı bölümleri olduğunu kendisinin de bürokrasi kısmında görev yaptığını, öğrencilik yıllarından itibaren kamuda çalışmayı hiç düşünmediğini ve piyasada güvenilir bir firma imajı oluşturulduğunda başarının geleceğini belirtti.

ÜN-SE Mühendislik Ltd. Şti. ortaklarından Siraç GÜNEŞ, fakültedeki eğitimin üzerine mesleki konularla ilgili bir takım bilgilerin eklenmesi gerektiğinden söz etti. Konuşmasında kendisinin daha çok haritalandırma üzerinde çalıştığını ve bir orman mühendisinin mutlaka harita programları konusunda kendisini geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Son yıllarda çoğunlukla orman yolları ve sanat yapıları konusunda uzmanlaşan Ahmet VAROL, çalışma alanları ile ilgili bilgi verdikten sonra, ormancılıkta çok çeşitli iş alanları olduğunu ve bunların 5531 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliklerinde yer aldığını belirterek uzmanlık esasına göre çalışmanın büroların geleceği açısından daha önemli olabileceğini vurguladı.

Daha sonra soru ve cevap bölümünde öğrencilerimizin soruları katılımcılar tarafından cevaplandı.

Konuklarımıza plaket sunumunun ardından öğrencilerimiz ikram sırasında da merak ettikleri konular hakkında detaylı bilgiler alma fırsatını buldular.