Yayın Tarihi: 16.08.2023 12:45

Üniversitemiz Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Transport Tekniği dersi kapsamında 30.03.2022 tarihindeManavgat/ANTALYA’da günübirlik arazi uygulaması gerçekleştirilmiştir. 2021 yılındaki orman yangınında zarar görmüş sahada (Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü, Merkez İşletme Şefliği, 6 no.lu bölme), ticari değer arzeden orman emvalinin havai hatlarla bölmeden çıkarılması operasyonları, transport tesisleri (orman yolları, sürütme yolları, traktör yolları), kablolu sürütme vinçleri, sürütücü traktörler, tomruk arabası, tomruk kamyonları ve transport  lojistiğine yönelik terminal noktaları da dahil çeşitli transport tesis, teknik ve araçları yerinde işler vaziyette incelenmiştir.

Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet EKER, Prof. Dr: H. Oğuz ÇOBAN, Öğr. Gör. Süleyman UYSAL, Arş.Gör. Hakan DURGUN ve idari personel Bilal TOSUN ile 31 öğrencinin katılımından oluşan gezi ekibi, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü’nü temsilen Müdür Yardımcısı Fatih ÇETİN ve Orman İşletme Şefi Mahmut ER ile THORÇEV Ltd. Şirketi adına Orm. Müh. Vahdet Afşin KARACAN tarafından karşılanmıştır. 6 no.lu orman bölmesindeki dikili orman emvali pazarlık usulüyle THORÇEV şirketine satılmış; ancak bölmenin topoğrafik yapısının yeterli yol yoğunluğunun ve işletmeye açma oranının sağlanmasına elverişli olmamasından dolayı burada; uzun mesafeli (900 m) kızaklı vinçli (Gantner marka) ve kısa mesafeli (300 m, Tajfun marka) iki adet havai hat (geçici) tesisi kurulmuştur. Gezi ekibi, öncelikle uzun mesafeli havai hattın boşaltma istasyonuna, havai hattın teknik özellikleri ile vagon tertibatının incelemesini gerçekleştirmiştir ve bölmeden çıkarma operasyonunu gözlemlemiştir. Orman işletme personeli ile havai hattı kiralayan şirket yetkilisi tarafından konu hakkında öğrenci brifing verilmiştir. Ayrıca teorik bilgiyle uygulamalı bilgi sinerjisi için öğrencilerle uygulayıcılar arasında teknik, ekonomik ve ekolojik eksenli tartışmalar gerçekleştirilmiştir. Orman işletme Müdürlüğü’ nün sahada öğle yemeği ikramının ardından, orman işletmesinin hizmet araçları, personel minibüsleri ve ilgili şirketin aracıyla gezi ekibi havai hattın üst istasyonuna taşınmıştır. Sarp dağ yamacında tesis edilmiş tali orman yolları üzerinde gerçekleşen seyahat esnasında öğrenciler; orman yolları, sürütme yolları, yükleme rampaları gibi tesislerle tarım traktörüyle sürütme, kablo çekimi, yükleme ve kamyonla taşıma operasyonlarına da tanıklık etmiştir. Uzun mesafeli havai hattın üst istasyonunda, kızaklı vinç sistemi görülmüş ve vinç operatörleri tarafından kısa bilgi alınmıştır. Aynı yerde, kısa mesafeli havai hat tesisi de görülmüş, çalışma şekli incelenmiş ve sistem hakkında bilgi alınmıştır. Arazi incelemelerinden sonra, yörede kendi imkanları ile tomruk arabası (römorku) imal eden bir girişimcinin geliştirdiği yükleyicili tomruk arabası incelenmiş ve araç hakkında bilgi edinilmiştir. Yanan sahalarda enkazın ivedilikle kaldırılması ve vejetasyon döneminden önce sahanın boşaltılması kapsamında oluşan yoğun orman emvali transportu, operasyon verimliliğinin arttırılarak kısa sürede işleri bitirme çabalarından dolayı çeşitli teknolojik çözümlere başvurulmasını sağlamıştır. Geleneksel odu hammaddesi tedarik zincirinde sıkça görülemeyen ancak buradaki olağanüstü durumdan dolayı uygulanan ara depolama (terminal) tesisleri de gezi kapsamında görülmüştür. 

Orman işletmesi ve özel ormancılık firması refakatinde gerçekleşen günübirlik teknik gezi (ve arazi uygulaması), öğrencilerin ve diğer katılımcıların katılımıyla başarıyla gerçekleştirilebilmiştir. Gezinin gerçekleştirilmesi için finansman sağlayan SKS Daire Başkanlığı’na, Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü personeline, THORÇEV Ltd. Şirketi’ne, havai hat operatör ve işçilerine, ulaşımda emeği geçen şoförlere fakültemiz adına teşekkür ederiz.