Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü tarafından 28 Nisan - 1 Mayıs 2018 tarihleri arasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sahalarına düzenlenen teknik gezi başarıyla tamamlanmıştır. 4 günlük gezi boyunca Kemer, Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris İşletme Müdürlüğü sahalarında teknik incelemelerde bulunulmuştur.
Prof. Dr. Mustafa Avcı başkanlığında gerçekleştirilen geziye, Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan ALKAN ile bölüm öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet EKER, Prof. Dr. Ramazan ÖZÇELİK, Doç. Dr. Mehmet KORKMAZ, Dr. Öğr. Üyesi Nevzat GÜRLEVİK ve toplam 28 öğrencimiz katılmıştır.
Teknik gezi kapsamında;
- Kemer İşletme Müdürlüğü içerisinde Yapraktepe endüstriyel ağaçlandırma sahası ziyaret edilerek, bu konuda yaşanan son gelişmeler yerinde tartışılmıştır. Endüstriyel odun ihtiyacını karşılama amaçlı tesis edilen bu ağaçlandırma faaliyetlerinin özellikle planlama ve uygulama aşamalarında yaşanan teknik, idari, iklimsel ve mekânsal kısıtlar değerlendirilmiştir. Ayrıca, başka bir doğal kızılçam sahasında gençleştirme çalışmaları ve YARDOP faaliyetleri hakkında bilgi alınmıştır.
- Bölgede yer alan ve tarihi MÖ 14. yüzyıla dayanan Tlos Antik Kenti ile, yine aynı bölgede bulunan ve oldukça dik vadi yamaçlarıyla ünlü olan Saklıkent Kanyonunu içine alan Saklıkent Milli Parkı ziyaret edilerek parkın kaynak değerleri ve turizm potansiyeli hakkında bilgi alınmıştır.
- Fethiye’de 1969 m rakımlı Babadağ yangın gözetleme kulesine çıkılarak, bölgede yaşanan yangın sorunları, yangından korunma ve yangınla mücadele faaliyetleri hakkında bilgi alınmış, Babadağ’ın kendine has sedir ormanları ziyaret edilmiştir. Ayrıca, bölge turizm açısından önemli olan yamaç paraşütü faaliyetlerine ivme kazandırması beklenen ve 2019 yazında tamamlanması amaçlanan Ölüdeniz-Babadağ teleferik inşaatı hakkında bilgi alınmıştır.
- Göcek’te eğlence ve dinlence amaçlı tekne gezisi düzenlenerek bölgedeki birkaç koy ziyaret edilmiştir.
- KavakarasıSığla ormanı ziyaret edilerek, sığla ormanlarının ekolojik özellikleri, sığla yağının ekonomik önemi, sahada sığla yağı üretim aşamaları ve yağ üretim tesisinde sığla yağı ve buhurun ayrılıştırılması hakkında detaylı bilgiler alınmıştır.
- Zeytinalanorman deposu ziyaret edilmiş, odun üretimi, depolama ve satışlarla ilgili bilgi alınmıştır.
- 1993 yılında Köyceğiz’de Dr. Ragıp Esener tarafından kurulan Palmiye Merkezi (Palmetum) ziyaret edilerek, palmiyeler başta olmak üzere pek çok farklı yerli ve egzotik bitki türü yerinde incelenmiştir.
- Döğüşbelen’de 2015 yılında yanan bir kızılçam ormanı ziyaret edilerek, orman yangınlarının yangının çıkış nedenleri, kontrol altına alınması ve söndürme faaliyeti tartışılmıştır. Ardından yapılan tesis çalışmaları yerinde incelenmiştir. Ardından aynı bölgede yer alan okaliptüs sahası ziyarete dilerek, okaliptüs gibi hızlı gelişen türlerin ülkemiz ormancılığı için önemi tartışılmıştır.
- Gökova Orman Fidanlığıziyaret edilerek tohum bahçesinden tohum temini, çıplak köklü ve tüplü fidan üretimi ile iğne yapraklı ve geniş yapraklı türlerde farklı aşılama teknikleri ile süs bitkilerinde köklendirme faaliyetleri uygulamalı olarak incelenmiştir.
- Beldibi yangın ekip binasındaorman yangınları ile mücadele çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapılmış, ilk müdahale araçları, arazöz, su tankeri ve yangın helikopterinin çalışma esasları ayrıntılı olarak tanıtılmıştır.
- Marmaris Milli Parkı(Günnüce Sığla Ormanı) ziyaret edilmiş ve parkın kaynak değerleri ile rekreasyonel faaliyetler hakkında bilgi alınmıştır.
Neticede, fakültemiz akademik personeli, mezuniyet aşamasındaki öğrencilerimiz ve halihazırda orman teşkilatında çalışan meslektaşlarımız bir araya gelmiş, ormancılık politikalarımız ve uygulamalarımız hakkında yerinde görüşmeler, incelemeler ve tartışmalar yapılarak bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
Son derece olumlu geçen dört günlük gezimiz boyunca, her türlü olanaklarını seferber eden başta Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yöneticileri olmak üzere, değerli vakitlerini ayırarak bizlere ev sahipliği yapan, arazide ve büroda eşlik eden, son derece kıymetli tecrübelerini bizlerle paylaşan Kemer, Fethiye, Köyceğiz ve Marmaris Orman İşletme Müdürlükleri ile Gökova Orman Fidanlığı yönetici ve personeline teşekkürü bir borç biliriz.