İME arazi uygulamaları kapsamında, 05.03.2024 tarihinde
Isparta Orman İşletme Müdürlüğü Isparta Şefliği 327 No’lu bölme ve Sav Orman
Deposu ziyaret edilmiştir. Uygulamaya Isparta Orman Bölge Müdürlüğü İşletme ve
Pazarlama Şube Müdürü Sayın Ali Özgür Gümüş, İşletme ve Pazarlama Şube
Mühendisleri Sayın Necip Büyükyıldırım, Sayın Şaban Ulaş, Sayın Fatma Aksoy;
Isparta İşletme Şefi Sayın Ramazan Çetin ve Orman Mühendisliği Bölümü sorumlu
öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Sayın Mehmet S. Özçelik katılmıştır.
Arazide ağaç kesimi yapılacak bir alanda, öncelikle iş
güvenliği açısından alınması gereken tedbirler ve iş güvenliği kuralları
aktarılmıştır. Ormancılıkta kullanılan damga çeşitleri, bu damga çekiçlerinin
kimler tarafından kullanıldığı ve damga ekibinde kimlerin yer aldığıyla ilgili
bilgiler verilerek öğrencilerle birlikte bir dikili ağaç damgası yapılmıştır.
Bir karaçam ağacına ayna açılarak damgası yapılmış, kesim yönü belirlenmiş,
devirme oyuğu açılmış ve boylama işleminin yapılması için ağaç kestirilmiştir.
Bu aşamada öğrencilere boylamadan önce arazide yapılması gereken işlemler ve
nedenleri anlatılarak (dal temizleme, ibreli türlerde kabuk soyma) boylamada
dikkat edilmesi gereken hususlar açıklanmıştır. Fidan dikiminden itibaren idare
müddeti boyunca (80-120 yıl) çeşitli bakımlarla elde ettiğimiz bir ürünün
standartlara ve pazar isteklerine uygun olmayan bir boylama yapılması
neticesinde değer kaybına uğrayabileceği vurgulanarak doğru boylama işleminin
önemine dikkat çekilmiştir. Sav Orman Deposu’nda arazide kesimi ve boylaması
yapılan emvalin nakil işleminin nasıl yapıldığı, bu aşamada hangi tutanakların
kimler tarafından doldurulduğu, depoya gelen ürününün istiflenmesinden ihale
sürecine, ihale sürecinden satışına kadar yapılan tüm iş ve işlemler ile bu
süreçlerde karşılaşılabilecek sorunlar hakkında öğrencilere bilgi verilmiştir.
İME uygulamalarında kıymetli bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşarak öğrencilerimizin mesleki gelişimine önemli katkıda bulunan Isparta Orman Bölge Müdürlüğünün değerli personellerine teşekkür ederiz.