Sıkça Sorulan Sorular
2019-2020 eğitim öğretim yılı ve sonrasında fakültemize kayıt yaptıran bütün öğrenciler mezun olabilmek için İME’lerini tamamlamak zorundandırlar.
Yedi dönem boyunca fakültemizde teorik ve uygulamalı dersler aldıktan sonra, mezuniyet öncesi 1 dönem boyunca öğrencilerimize işletmede mesleki deneyim kazandıran bir eğitim modelidir.
Orman Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz 7. veya 8. yarıyıllarda İME’ye gidebilirken, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz yalnızca 8. yarıyılda gideceklerdir.
Öğrencinin
a. Gideceği dönem itibarı ile önceki dönemlerden devamsız veya almadığı dersi olmaması,
b. Genel not ortalamasının (GANO) 1.80 ve üzeri olması gerekmektedir
Yukarıdaki şartları sağlayamadığı için İME’ye gidemeyen öğrenciler ön şartı sağladığı işletmede mesleki eğitim uygulamasının yapılacağı ilk dönemde gönderilirler.
İME başvuruları Orman Mühendisliği Bölümü öğrencileri için 6. yarıyılın sonunda, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri için ise 7. yarıyılın sonunda yapılır. Başvurular OBS üzerinden ilgili iş takvimi nde belirtilen tarihlerde yapılacaktır.
Başvuru şartlarını taşıyan öğrenciler işletmelere yerleştirilecektir. Yerleştirmesi yapılan öğrenciler dönem başlamadan önce ilgili işletme ile “İME sözleşmesi” imzalamalıdırlar.
İME normal akademik takvimin ilk günü başlar ve son günü biter.
a. Günlük ve Haftalık Rapor
b. Devam çizelgesi
c. İzin formu (geçerli bir mazeret olması durumunda)
d. İşletme değişikliği formu (zorunlu olarak işyeri değişikliği yapılması durumunda)
Haftalık rapor öğrenci ve “eğitici personel” tarafından imzalandıktan sonra en geç bir sonraki hafta Salı günü 23:59’a kadar günlük raporlarla birlikte OBS’ye yüklenir.
İME sonunda yukarıdaki belgeleri de içeren “Uygulamalı Eğitim Dosyası” tek bir belge halinde teslim edilmelidir.
Web adresimizin yan panelinde bulunan ‘İşletmede Mesleki Eğitim (7+1)’ butonunu kullanarak "Formlar" kısmından temin edebilirsiniz.
Günlük rapor İME boyunca her gün yapılan faaliyetlerin detaylı anlatımını içerir. Günlük rapora gerektiğinde resim, şekil, tablo vb. açıklayıcı bilgiler de eklenebilir. Haftalık rapor ise hafta boyunca yapılan faaliyetlerin sadece konu başlıklarını içerir.
a. İşletmede mesleki eğitim yapan öğrenciler, izin veya devamsızlık süreleri de dahil olmak üzere, öğrencisi oldukları yükseköğretim kurumunun ilgili mevzuatı ile işletmenin resmî çalışma kurallarına tabidir. Bu usul ve esaslar ile dayanak olarak kabul edilen yönetmelik hükümlerine veya işletmenin resmî çalışma kurallarına aykırı davranan öğrencilerin işletmede mesleki eğitimleri başarısız olarak değerlendirilir.
b. Herhangi bir nedenle başarısız olan öğrenci işletmede mesleki eğitimini aynı veya farklı bir işletmede yeniden yapar.
c. Öğrenci, işletmede mesleki eğitime başladıktan sonra komisyonun onayı alınarak işletme değişikliği yapabilir. İşletme değişiminin zorunlu olması ve dönemin yarısından fazlasının tamamlanmış olması durumunda öğrenci fakültede de işletmede mesleki eğitimini tamamlayabilir.
d. Öğrenciler; grev, gösteri, yürüyüş, iş yavaşlatma vb. eylemlerde bulunamazlar ve işletmedeki sendikal etkinliklere katılamazlar.
e. Öğrenciler, işletmedeki malzeme, alet ve her türlü cihaz ve makineleri özenle kullanmakla yükümlüdürler.
f. Öğrenciler, işletmenin izni ve bilgisi olmadan işletmeye ait herhangi bir dokümanı, belgeyi, bilgiyi araç ve gereci dışarıya çıkaramaz ve hazırladığı bir belgede/dokümanda kullanamazlar.
g. İşletmede Mesleki Eğitim süresince öğrenci, ilgili tüm belge ve raporları komisyonun belirlediği şartlara ve takvime göre eksiksiz olarak hazırlayarak öğrenci bilgi sistemine yükler.
h. Öğrenciler, işletme ile ilgili ticari sır niteliğindeki bilgi ve belgeleri hiçbir zaman medya, internet, vb. ortamlarda ve üçüncü şahıslarla paylaşamazlar.
i. İşletmede Mesleki Eğitim yapan öğrenciler, işletmede bulunduğu sürelerde 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile öğrencisi olduğu yükseköğretim kurumunun ilgili disiplin mevzuatına ve işletmenin çalışma kurallarına tabidir.
Her türlü mazeret, sorun ve istekler Eğitici Personel ve Sorumlu Öğretim Eleman’ına bildirilmelidir.
Öğrencinin İME boyunca işletmedeki görevine normal çalışanlar gibi sürekli devam etmesi esastır. Hastalık, sınavlar, birinci derece yakınlarının vefatı veya benzeri acil durumlar dışında izin kullanılamaz. İzinli olarak ayrılması gereken zorunlu durumlarda Eğitici Personelden izin formu onaylatılarak izin alınması gerekir.
Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızda öncelikle gerekli sağlık kurumlarına başvurmanız ve durumdan hem eğitici personeli hem de sorumlu öğretim elemanını bilgilendirmelisiniz.
İşletmeyle sorun yaşamanız durumunda Sorumlu Öğretim Elemanı ile temasa geçebilirsiniz. İşletme değişikliği zorunlu haller dışında mümkün değildir.
İME dersi kapsamında vize ve final sınavınız yapılmayacaktır. Ancak dönem boyunca yaptığımız faaliyetler hem işletmedeki “eğitici personel” tarafından, hem de bölümünüzdeki “sorumlu öğretim elemanı” tarafından değerlendirilecektir. Ayrıca dönem sonunda bölüme teslim edeceğiniz “Uygulamalı Eğitim Dosyası” komisyon tarafından mülakat yapılarak değerlendirilecektir. Dersin başarı notu eğitici personel (%30), sorumlu öğretim elemanı (%35) ve Uygulamalı Eğitim Dosyası mülakat notunun (%35) toplamından oluşacaktır.
Öğrenciler bu dönemde müfredatta var olan derslerin yanında, devamını alıp başarısız oldukları dersleri de alttan alabilirler. Bu dersler için sadece sınav tekrarı yapılır. Sınav günleri için işyerinde izin formu doldurulmalıdır.